EGRES LEVES
Hozzávalók:
1/2 kg egres
1 csm vaníliás vagy tejszínes pudingpor
1 doboz főzőtejszín
cukor, ízlés szerint
1/2 dl fehérbor
Elkészítés:
Az egrest megtisztítjuk. Fazékba tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. Főni tesszük. Közben a pudingport elkeverjük a főzőtejszínnel. Amikor puhára főtt a gyümölcsünk hozzáadjuk az ízlésünknek megfelelő mennyiségű cukrot, a fehérbort. Miután felforrt hozzáadjuk a tejszínes pudingport. Állandó keverés mellett újra felforraljuk. Hidegen kitűnő hősítő.
TÖLTÖTT FASÍRT
Hozzávalók:
70 dkg sertéshús
5 tojás
40 dkg parasztkolbász
2 zsömle
2 dl tej
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma,
pirospaprika,
őrölt bors,
só
Elkészítés:
A zsömléket tejbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk. A sertéshúst ledaráljuk és összegyúrjuk a finomra vágott vöröshagymával, a reszelt fokhagymával, ízlés szerinti pirospaprikával, sóval, borssal és 1 felvert tojással. A húsból cipót formálunk közepébe nyomjuk a kolbászt és a 3 megtisztított, főtt tojást.
A fasírtot olajozott tepsibe helyezzük, 1 egész tojással megkenjük a hús tetejét, forró sütőbe tesszük és pirosra sütjük.
SÜLTRIZS
Hozzávalók:
20 dkg teljesen megfõzött rizs
3 ek olaj
4 gombafej
3 zöldhagyma
3 tojás
5 dkg füstölt sonka
1 ek szójamártás
1 marék zöldborsó
Elkészítés:
A zöldhagymát 4 cm-es darabokra vágjuk, a gombát felszeleteljük, a sonkát felkockázzuk, a borsót megfõzzük, a tojásokat fölverjük.
Egy serpenyõt a tűzön átmelegítünk, amikor forró, beleöntjük az olajat, ha forró megforgatjuk benne a zöldhagymát és a gombát, harminc másodpercig. Beletesszük a sonkát , majd 2 perc múlva a szójamártást. Hozzátesszük a rizst, a borsót, beleöntjük a tojást, és kis lángon összekeverjük, ha a tojás megsült forrón tálaljuk.
SALÁTAFŐZELÉK
Hozzávalók:
4 fej friss saláta
4 dl tejföl
3 evõkanál finomliszt
3 evõkanál étolaj
2 cikk fokhagyma, vagy 2-3 friss fokhagyma levél
1 fej vöröshagyma
1 csokor friss, kaporlevél
só, pirospaprika
Elkészítés:
A salátát leveleire szedve, gondosan megmosom. Az olajon üvegesre pirítom a kockára vágott vöröshagymát, leveszem a lángról, megszórom pirospaprikával, kevés vizet teszek hozzá, belerakom a salátaleveleket, az apróra vágott kaprot, fokhagymát. Megsózom és annyi vizet öntök még rá, hogy megfõjön benne a saláta. A három evõkanál lisztet fokozatosan elkeverem a tejföllel. Szükség szerint kevés vízzel hígítom, majd ha a saláta már megfõtt, beleöntöm a habarást. Együtt felforralom, ha szükséges, még ízesítem.
Langyosan adja ki minden zamatát ez a remek salátafõzelék. Magán viseli a tavasz üdeségét. Dúsíthatjuk tejföllel, tehetünk rá többféle feltétet is.
Bármilyen feltéttel kínáljuk.
KALÁCS
Hozzávalók:
1 kg liszt
8 evőkanál cukor
2 kk. só
2 dl olaj
10dkg élesztő
6 dl langyos tej
Elkészítés:
A lisztet a cukorral, sóval, olajjal egy nagyobb tálba tesszük.Élesztőt felfutatjuk ha már szépen feljött hozzá öntöm a tálba lévőkhöz és jól bedagasztom. Mikor megkelt 4 részre osztjuk és külömböző töltelékkel megtöltjük.A tetejüket tojássárgájával megkenjük. 200 fokon 20 percig sütjük. Túróval és mazsolával a legfinomabb.
Elkészítési idő: 60 perc
ALMÁS-KRÉMES SÜTI
Hozzávalók:
Piskóta lapokhoz(1 sárga- 1 kakaós):
2x4 db tojás, 2x0.12 kg kristálycukor, 2x 0.16 kg liszt,
2x0,025 l olaj, 2x1 cs sütőpor, 2x0.025l tej, 1x0.02 kg kakaópor
Krémhez:
1.0 kg alma, 0.05 kg vaj, 0.08 kg kristálycukor, 1 db resz.citromhéj,
2.5 cs v.puding főzős, 1.0 l tej, 0.14 kg kr.cukor, 2 cs van.cukor,
1 cs zselatin, 0.25 kg margarin, 0.5l habmester, 0.15 kg étcsoki,
0.025 l olaj,
Elkészítés:
Nagy gáztepsiben sütünk egymás után sárga és kakaós piskótát.
Az almákat nagy lukú reszelőn lereszeljük vajon megpároljuk ,tüzről lehúzva hozzá adom a reszelt citromhéjat és a kristálycukrot hagyom kihülni. A pudingport a tejjel összefőzöm még forrón hozzá adjuk a kristálycukrot és a vaniliát valamint 0.2l vizben kiforralt zselatin oldatot majd az egészet kihütöm .Ekkor rakjuk hozzá az almát,a habosra kavart margarint és a felvert habmestert.
Töltése: A tepsibe vissza rakom a sárga lapot rásimitom a tölteléket majd a csokoládéval bevont kakaós piskótát amit már felkockázva rakok rá, berakom a hütöbe 4-5 órára és szépen alaktartóan lehet szeletelni.
HA SZERETNÉTEK MÉG VALAMIT ELKÉRNI, VAGY ESETLEG LEÍRNI NEKEM, AKKOR ÍRD MEG A FACEBOOK/MONCSILAP.HUPONT.HU-RA!KÖSZI..:)
JÓ ÉTVÁGYAT HOZZÁ!